Home » Mijn zorgen over de huidige vrijwilligers van Dukenburg en hoe het verder zal gaan.

Mijn zorgen over de huidige vrijwilligers van Dukenburg en hoe het verder zal gaan.

Ik maak me zorgen om Dukenburg

Terwijl de wereld zich zorgen maakt over politiek, corona, financiële crisis, zit ik in mijn hoofd met Dukenburg. Er blijven maar vragen in mijn hoofd komen, en ondanks dat ik van mezelf kan zeggen dat ik een positief mens ben zie ik de toekomst toch somber voor Dukenburg in.  Niet het ondernemers klimaat of dat de gemeente politiek te weinig aandacht voor Dukenburg zou hebben, maar wel voor het vrijwilligerswerk in Dukenburg.

Gelukkig zijn er nog wel enkele projecten die het goed doen, zoals bv het bouwdorp Duuk en wat kleine projecten zoals de kinderclub van Maria van Beek in Malvert. Maar in het geheel zijn er nog een paar vrijwilligers over. En dat zijn hoofdzakelijk de wat ouderen in Dukenburg. Zij zetten zich al jaren in voor Dukenburg in en dat wordt ook zeker gewaardeerd.

Zorgelijke vergissing

Maar ik heb het gevoel dat er door deze groep harde werkers een vergissing is gemaakt.  Ik heb het gevoel dat men veel te laat jongeren heeft geprobeerd bij hun hobby te betrekken, en als er al een nieuwe vrijwilliger is dan moet hij/zij alles zo doen als de oudere garde het wil.
In het verleden heb ik zelf lang in het verenigingsleven gezeten, en vandaar uit al geleerd dat een mengeling van jong en oud, uit alle bevolkingsgroepen het beste werkt. Voor heden en de toekomst. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat iedereen van elkaar wil leren en elkaar gunt te leren van de fouten die gemaakt worden. En ja generatie crashen soms, maar dat is ook niet meer dan gezond. Want in een gezonde omgeving worden deze crashes weer uitgepraat en opgelost.

Samenwerken een brug te ver?

Maar helaas, in Dukenburg heb ik het gevoel dat samenwerken tussen groepen een brug te ver is. ( om met Dukenburgse termen te spreken) Uit ervaring kan ik zeggen dat een andere benadering of een andere opvatting dan een bepaalde groep van de huidige vrijwilligers hebben, op zijn zachtst gezegd niet gewaardeerd wordt. En niet alleen nu maar ook in het verleden heb ik al veel naar mijn hoofd gehad, zoals:

 • Kwaliteit website niet goed
 • Ik lig teveel dwars
 • Als ik een foutje deel is het niet even een berichtje sturen, zo van Hermie dat klopt niet, maar gelijk afgemaakt worden op socialmedia met “fakenieuws”.
 • Ik was voor de website van Malvert op een “Malvertse” bijeenkomst en kon wel naar huis zei iemand van een andere website/magazine, want hij was er al.
 • Na een opening waar ik was en een vrijwilliger van dat bepaalde blad ook, hoorde ik na afloop dat deze man flink over mij had zitten roddelen.
 • Aan alle kanten krijg ik berichten dat het bewuste redactie lid zich negatief over mij uitlaat, zelfs vanuit zijn eigen redactie.
 • Ik ben aangesproken door een bestuurslid van een politieke partij, dat ik mensen niet moest vermoeien met mijn mening. Hij doet eens per maand papier prikken, en wat doe ik voor mijn wijk buiten mijn mening geven.
 • Van gemeentemanagement kreeg ik de vraag wat er speelde tussen de groep en mijzelf. Ik was compleet verrast, want wist nergens van op dat moment.

En zo kan ik nog we een tijdje doorgaan.

Het is zeker niet dat ik alleen aangepakt wordt,

 • Toen er een inwoner was in Meijhorst die niet eens was met hoe de aanpassingen gingen in haar “Nul op de meter” woning, werd ze persoonlijke flink aangepakt. Want Je zal toch maar een andere ervaring hebben. Het was gewoon op het schandalige af.
 • Een oudere man die zijn hele leven veel voor andere gedaan heeft, moest om een andere mening tegen zichzelf beschermd worden.

Mijn irritatie
Het meeste wat me irriteert is dat ik niet het gevoel krijg dat er iets tegen gedaan wordt.
Ik heb mails geschreven, met de vraag of dit op kan houden. Stichtingssecretaris  / gemeente / redactie, resultaat was: totaal geen reactie. En dan te bedenken dat sommige van die mensen een prijs of lintje krijgen voor hun inzet.
Ook van gemeentewege zie ik geen actie. Ik krijg eerder het gevoel dat er met twee maten gemeten wordt.

Maar

 • Wanneer gaat het doordringen dat ook in Dukenburg de oudere vrijwilligers niet het eeuwige leven hebben?
  Dat er nu nog een kans is om jonge mensen te helpen om het stokje over te nemen en dingen op hun eigen manier voort te zetten.
  Mochten er dingen fout gaan, kunnen we ze nu nog helpen deze weer recht te zetten
 • Wanneer gaat het in Dukenburg doordringen dat mensen die vrijwilligerswerk doen nu eenmaal fouten maken. Hoe mooi zou het zijn  dat er een helpende hand zou worden  uit gestoken als het nodig is. En niet gelijk afgemaakt wordt op socialmedia?
 • Wanneer worden in Dukenburg eindelijk andere meningen en andere benaderingen gerespecteerd en meegenomen in gesprekken?
 • Wanneer gaan gemeenteambtenaren eens inzien dat Dukenburg niet alleen uit stenen bestaat, en gaat men niet alleen luisteren naar de vrijwilligers met de grootste mond?
 • Wanneer gaan politieke partijen ook luisteren naar andere vrijwilligers dan het vaste clubje.?

Wat wil ik met dit schrijven?
Ik wil eigenlijk niets anders dan uitspreken wat  mij bezig houdt. Niet zozeer om later te zeggen dat ik het voorspeld heb, maar om mijzelf recht in de spiegel aan te kunnen kijken en uit mijn hart te kunnen zeggen dat ik er alles aan gedaan heb wat ik kon.

De hoop of het idee dat er wat mee gedaan zou worden is allang verleden tijd. Het zou me al erg verbazen als er maar antwoord op zou komen.
Nee hoor, als er al een reactie op zou komen is het dat ik te negatief ben, en/of om mij achter mijn rug  compleet te verketteren. Maar dit is nu eenmaal wat ik  hier al jaren meemaak.
Deze groep vrijwilligers is erg goed om te klagen over gemeente en de rest van Nijmegen, want iedereen is tegen Dukenburg volgens hen, maar het besef dat ook zijzelf een groot obstakel zijn zal naar mijn gevoel nooit doordringen. Want oh wee als iemand op hen kritiek heeft.

Als men mij nog verder op de slachtbank wil leggen vanwege dit bericht moet men het zeker niet nalaten, maar ik heb mijn zegje gedaan en kan mezelf recht in de spiegel aankijken.

Hermie

 

Share This Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.